top of page

100-jarig jubileum

“Zou Premier Rutte regelmatig bij ons een bakkie komen doen, dan werden veel problemen opgelost.”

In een krantenknipsel van honderd jaar geleden werd de lezer beleefd uitgenodigd voor een bezoek aan het zojuist geopende H. van Andel’s Tabak- en Sigarenmagazijn aan de wijnhaven 10 in Delft. De winkel is destijds opgericht als filiaal van Van Andels tabakfabriek uit Leiden en Hillen’s sigarenfabriek uit Delft. De filiaalhouder was de heer Chris Wilmer. In die tijd waren er tientallen filialen van deze twee fabrieken waarvan de meeste in de jaren dertig zijn gesloten of verkocht aan de filiaalhouder. Zo ook aan Chris Wilmer. Vele verwijzingen naar die tijd zijn nog zichtbaar in de winkel, het unieke karakter onderstrepend. De authentieke kasten en de toonbank die in 1919 in de winkel zijn gezet staan er nog steeds. Op de dag af honderd jaar later, is het feest in de premium tabaksspeciaalzaak die, ondanks de heksenjacht en alle wet- en regelgeving, floreert. Het bijzondere is dat de winkel echt al die tijd in dezelfde familie is gebleven. Xavier van Lijden runt de winkel samen met zijn vrouw Yvette Wilmer, de vierde generatie.

 

Op de vraag hoe de jubileum-dag is geweest antwoord Xavier (42) enthousiast: “Ge-wel-dig! Zó veel mensen die de winkel een warm hart toedragen. Vaste klanten, leveranciers, (oud)vertegenwoordigers en een afgevaardigde van de Gemeente Delft. We hadden een masterblender uitgenodigd, Ria Bos gaf een workshop sigaren rollen en er is een speciale jubileumsigaar gepresenteerd. Gedurende de hele dag was het lekker druk. De reacties waren overweldigend. Er zijn vertegenwoordigers die hier al dertig jaar komen, zij vinden het heel speciaal dat wij nog steeds op dezelfde wijze ons vak beoefenen. Locoburgemeester en wethouder Bas Vollebregt, die overigens zelf ook af en toe van een sigaartje geniet, gaf een mooie toespraak. Op dat moment was de winkel echt bomvol en stonden er zelfs klanten achter de toonbank!”

Gouden steen

 

In de toespraak zei Vollebregt: ‘Als je 100 jaar bestaat dan doe je iets goed.’ Daarom heeft hij Wilmer’s Sigarenmagazijn voorgedragen om in aanmerking te komen voor een gouden steen en die is ook toegekend. In een poortje in Delft liggen deze als symbool van betekenis voor de stad. Xavier: “Zo’n steen krijg je niet zomaar! Dat is absoluut een stukje waardering en we voelen ons dan ook zeer vereerd.”

 

Sociale rol

Ondanks het feit dat Chris Wilmer zelf bijna 70 jaar oud is werkt hij nog steeds mee. Wel wat minder uren maar hij wil er heel graag bij zijn. “Dat tekent natuurlijk de sfeer in de winkel. Het is onze woonkamer en iedereen die hier komt, komt om te genieten. We vervullen dan ook een grote sociale rol. Buiten een goed gevulde humidor hebben we ook een mooie selectie pijpen en pijptabak. Wij zitten in een studentenstad waar advies over de pijp door hen vaak wordt gevraagd. Klanten uit het buitenland komen regelmatig speciaal hier naartoe. Onze klanten geven zin en kracht genoeg om elke dag de deur weer te openen. Iedereen is hier welkom, van chirurg tot vuilnisman. We accepteren en waarderen elkaar gewoon. Zou Premier Rutte regelmatig bij ons een bakkie komen doen, dan werden veel problemen opgelost.”

Ondernemen tussen de regels door

 

“Ik vind het bijzonder jammer dat een mooi en eerlijk product, waar families in andere landen een goed leven mee verdienen, over dezelfde kam wordt geschoren als sigaretten. We proberen gewoon een mooi en zuiver product te verkopen. Een genietende roker is niemand tot last maar ondertussen gaat de heksenjacht maar door. Ik ben twee uur per week, misschien wel langer, bezig om uit te zoeken wat er nog mag en wat niet. Dat is aan de ene kant zonde van de tijd maar aan de andere kant is het ook wel weer een mooi spel om tussen de regeltjes door te ondernemen. Echter de vraag, waar sta je over vijf jaar, kan ik niet beantwoorden. Normaal gesproken maak je een bedrijfsprognose maar ik weet het gewoon niet. Er is niemand die met zijn vuist op tafel kan slaan om te zeggen: zo is het genoeg! Je wordt buitengesloten en moet maar afwachten wat er voor je wordt beslist. Of er een vijfde generatie Wilmer in de zaak komt kan ik dan ook niet zeggen. Onze zoons zijn nog jong maar ik ga ze wel adviseren om ook een ander vak te leren om op terug te kunnen vallen.”

 

Specialisme

 

“In principe heeft iemand onder de 18 jaar (of 21 in de toekomst) niets te zoeken in een tabaksspeciaalzaak. Voor een gemakszaak ligt dat veel ingewikkelder. Klanten komen daar een boodschap doen maar bij ons komen ze op bezoek. Onze kracht zit in de adviserende rol en het sociale aspect. Dat is het verschil tussen een specialist en een gemakszaak. Ik zie ons specialisme aan de positieve kant van de lijn.”

 

Uitnodiging voor collega’s

 

“Er is, wat mij betreft, geen enkele reden voor concurrentie tussen de tabaksspecialisten onderling. Juist in deze moeilijke tijd moeten we het samen doen en niet tegenover elkaar gaan staan. Als ik iets niet heb stuur ik mijn klanten door naar degene die het wel heeft. Gun elkaar een boterham. Dat zouden we toch allemaal moeten doen? Ik vind het leuk om met mijn collega’s te praten en hun mening te horen. Bij activiteiten die de fabrikanten organiseren is er vaak te weinig tijd om met elkaar om de tafel te gaan zitten. Je kunt veel van elkaar leren door te vragen en te luisteren. Ik nodig bij deze mijn collega’s van harte uit om eens een kop koffie te komen drinken. Gewoon voor de gezelligheid en om elkaar te versterken.”

Dit artikel is geschreven door Lorette van Vlaardingen en is verschenen in nummer 4 van 100%Tabak.

Krantadvertentie Wilmer.jpg

Wijnhaven 10 Delft Kom maandag t/m zaterdag naar de winkel | 015 - 212 44 89     |

bottom of page